fbpx

Delovni čas: Ponedeljek - Petek: 8.00 - 16.00

FTP | Facebook | Reference | Navodila za pripravo datotekO nas | Kako do nas | Povpraševanje | Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletna tiskarna

Tisk do širine 70 cm

Tisk z belo barvo

Parcialni UV lak

Navodila za pripravo datotek

Možnost Express izdelave

Plastifikacija in laminacija v srajčke

Plastifikacija in laminacija v srajčke

Prvotni namen plastifikacije je dodatna zaščita tiskovine. Plastificirane tiskovine omogočajo daljšo barvno obstojnost in preprečuje bledenje. Sekundarna lastnost plastifikacije pa je ta, da popestri oziroma izboljša izgled same tiskovine.
Vrsta plastifikacije je odvisne od same tiskovine. Tako na primer vizitke, letake, vabila, škatlice ... plastificiramo s toplo plastifikacijo. Uporabljamo folijo debeline 30 mic, ki se s pomočjo segretih valjev sprime s tiskovino. Izbirate lahko med mat, sijaj, soft-touch (efekt žameta) ali antiscratch (odporna prosti praskam) plastifikacijo. Hladna plastifikacija (uporabljamo tudi izraz laminacija) pa je primerna za večje plakate, nalepke namenjene za zunanje površine, avtografiko.

Biganje ali zgibanje

Biganje ali zgibanje

Pravilen izraz za biganje je po slovensko žlebljenje. Tiskovine, ki so natisnjene na material višje gramature (od 170 do 300 g/m2) morajo biti pred zgibanjem žlebljene. S pomočjo posebnega orodja se naredi utor oziroma žleb, vezi v materialu popustijo, vlakna se zmehčajo, material pa se na tem mestu lažje prepogne. Prepogib je na ta način lepši, barva pa ne poka. Pomembno v povezavi z zgibanjem oziroma biganjem je torej tudi smer vlaken materiala. Pred tiskom ga je treba pravilno izbrati in tudi upoštevati.
Z zgibanjem vse tiskovine večjih formatov zložimo na manjše. Tako izpostavimo le določen del tiskovine, hkrati pa naredimo izdelek lažje prenosljiv. Poznamo več načinov zgibanja, naj naštejemo samo nekaj osnovnih: ovijalni zgib ali C-zgib, cikcak ali Z-zgib, V-zgib, okenski zgib, križni zgib itd.

Perforacija

Perforacija

Perforacija je postopek dodelave pri kateri s posebnim orodjem naredimo luknjice v ravni črti, ki omogočijo lažje pretrganje. Najpogosteje opazimo perforacijo na položnicah, vstopnicah, naročilnicah ... Velikost črtic ali pikic, torej samega orodja je odvisna od materiala, ki ga bomo perforirali. Pri debeljših materialih je torej dolžina zasekane črtice daljša, kot pri tanjših materialih, kjer lahko uporabimo tudi mikroperforacijo. Perforiramo lahko le v ravni črti in sicer po višini, dolžini ali oboje.
Perforacija je dobrodošla tudi povsod tam, kjer je material predebel za žlebljenje. Tako se na primer debelejše lepenke, kartone namesto biga perforira.

Špiraljenje in šivanje z žico

Špiraljenje in šivanje z žico

Tiskovine in zbornike, katerih namen je samo enkratna uporaba, običajno vežemo v špiralo. Le-ta je lahko kovinska ali plastična. S posebnim orodjem se naredi luknjice vzdolž tiskovine v odmiku cca 7 mm od roba. S posebnim stiskačem pa se potem špiralo stisne in tako poveže skupaj snop papirjev. Namesto špirale se lahko uporabi tudi kovinsko letvico. Običajno se pri tej vezavi doda spredaj in zadaj še plastična prozorna folija v formatu tiskovine za zaščito dokumenta.
Drug, cenovno primerljiv način vezave, je spenjanje oziroma šivanje z žico. Z žico in posebnim šivalni strojem predremo več listov in hkrati naredimo šiv.  Tiskovino največkrat zašijemo na dveh mestih, po potrebi pa tudi večkrat. Pri tej vezavi smo omejeni z debelino materiala oziroma število listov (ne več kot 92 strani pri materialu gramature cca 100 g/m2). Le-to mora biti vedno deljivo s štiri. Stroj hkrati poveže, prepogne material in tudi obreže na končni format. Šiv je lahko oblikovan tudi v obliki črke omega. Tako dobimo obliko zanke primerno za vstavljanje v fascikle.

Mehka vezava

Mehka vezava

Za publikacije, kot so katalogi, knjigice, revije z večjim obsegom strani, vse od 40 pa tja do 600 strani, priporočamo mehko vezavo. Hrbet knjižnega bloka je porezan, velikokrat pa celo perforiran, tako omogoča da vroče lepilo prodre v material. Tukaj so notranji listi povezani v hrbtu z vročim lepilom, hkrati pa se na knjižni blok prilepi še ovitek. Ta je običajno iz tršega materiala (250 do 350 g/m2) in predhodno žlebljen. Pri tej vezavi je slabost ta, da lahko ob pogosti uporabi razpade, listi letijo iz knjižnega bloka. V ta namen je boljše uporabiti trdo vezavo, ki je opisana v zavihku Knjige (trda vezava). Ker je lepilo občutljivo na mineralna olja iz tiskarske barve, moramo biti pazljivi, da v hrbtu pustimo pas papirja nepotiskan. Knjižni blok je lahko vlepljen samo v hrbtu ali pa deloma tudi ob strani. Običajno se uporablja hot-melt lepila, vse pogosteje pa t.i. PUR lepilo, ki je močnejše in dlje obstojno. Posebnost pri brošurah so platnice z zavihki. Naslovnico in zadnjo stran ovitka lahko podajšamo za skoraj enkratno dolžino. S tem je sama platnica nekoliko ojačana, oblikovalec pa dobi še dodaten prostor za vsebino in dodano vrednost tiskovine.

Luknjanje

Luknjanje

Tiskovine luknjamo iz več razlogov. Na primer luknjamo tiskovine, ki so namenjene za vpenjanje v fascikle, obesne etikete za vstavitev traku, skozi luknjico zvrtano skozi blok papirjev vstavimo vijake in tako povežemo liste v barvno karto, katalog papirjev, nabor razlicnih materialov ... Pri tem je treba paziti na razmak lukenj in velikost. Za luknjanje se uporabljajo posebni vrtalni stroji, ki s svedrom predrejo več plasti papirja po vertikali hkrati.

Izsek tiskovin po konturi

Izsek tiskovin po konturi

Izdelke, ki so posebnih oblik in embalažo izsekujemo. Za to se uporabljajo izsekovalni stroji oz. izsekovalni noži. Za vsako tiskovino posebej je izdelana nova forma, kar predstavlja določen del stroška končne cene izdelka. Orodja se hranijo v arhivu in se po potrebi lahko uporabijo tudi za druge stranke. Tako imamo pri nas na primer arhiv orodij za izsek map. Stranki ponudimo možnost uporabe obstoječega orodja ter tako znižanje stroškov. Tiskovine izsekujemo klasično ali digitalno. Pri klasičnem postopku se izdela orodje po risbi, ki jo predloži stranka. Izsekovalna forma je sestavljena iz različnih linij, ki predstavljajo zasek, big, perforacijo ... Orodje je vpeto na posebno konzolo, ki se premika. Vlaga se posamezna pola, preša pa pritisne na orodje ter tako izseka željeno obliko. Orodja so odvisna od kompliciranosti risbe, za bolj kompleksne se izdelajo tudi magnetna orodja, ki pa so posledično tudi dražja. Tiskovina se od odpadnega materiala loči ročno, pri novejših strojih ali večjih nakladah pa za to poskbi avtomatika. Le-ta deluje s pomočjo kode in nadzornega sistema, ki zagotavlja visoko kakovost.
Za manjše naklade se uporablja digitalni izsek (podobno kot CNC stroji). Pri tem načinu izreza nožek potuje bo vektorski risbi in reže material. Režemo lahko različne materiale tudi kovino, penjene plastične mase, les itd. Za vsak material je treba na stroju zamenjati orodje, ki je posebej namenjeno za to vrsto materiala. Postopek je počasnejši, vendar za manjše naklade cenovno primernejši.

Zlatotisk v sleeking tehnik

Zlatotisk v sleeking tehnik

Sleeking tehnika vročega tiska je precej nova tehnologija in je konkurenčna klasičnemu vročemu tisku. Je cenejša, saj se izognemu procesu izdelave klišeja. Seveda je tehnika vročega tiska še vedno v uporabi, vendar pa je sleeking tehnika v porastu. Pri sleeking tehniki lahko tiskamo s kovinsko folijo samo posamezne detajle ali pa celotno površino. Imamo več svobode pri oblikovanju ter tako višjo dodano vrednosti. Tiskovine lahko celo personaliziramo.
Tiskamo lahko z sijaj, mat ali kovinskimi barvnimi folijami. Pri nas vam nudimo širok izbor barvnih kovinskih folij (zlata, srebrna, bakrena, rose gold, pink, modra, rdeča, zelena). V primeru večjega povpraševanja se prilagodimo stranki in dogovorimo za posebne odtenke. Posebnost je tudi ta, da lahko naknadno na zlato površino ponovno tiskamo in s tem dosežemo še boljši efekt.
V sleeking tehniki lahko tiskamo direktno na premazne materiale oz. vse ostale materiale, če jih predhodno plastificiramo. Sam postopek pa je enostaven. Najprej na papir natisnemo s črnim tonerjem tiste dele, za katere želimo, da so izpostavljeni. Nato s pomočjo pritiska in toplote nanesemo folijo, ki se prime samo tam, kjer je že nanešen toner. Šele nato sledi dotisk celotne grafike.

Barvana obreza

Barvana obreza

Barvano obrezo poznamo še iz zgodovinskih časov, ko so bile knjige pri strani obarvane z zlato. Takšna knjiga je na pogled izgledala markantnejša. Trend v današnjem času pa je opaziti predvsem pri vizitkah, ki imajo obarvan rob.
Barvo robu prilagodimo vsebini vizitke in jo prilagodimo glede na predlagani pantone ali CMYK vrednost barve. Izberete pa lahko tudi med vrsto fluorescentnih ter kovinskih barv. Papir, ki ga barvamo mora biti premazni oz. še bolje plastificiran. Tako barva na vodni osnovi ne more prodreti v notranjost ter s tem skaziti videza.

Tisk z belo in UV lakom

Tisk z belo in UV lakom

Kot novost uvajamo 5 barvo v digitalnem tisku. Nudimo vam možnost tiska z UV lakom ali belo barvo. Najbolši efekt dosežemo, če lak natisnemo na mat tiskarski material oz. mat ali soft touch plastifikacijo. Polakiramo pa posamezne detajle in ne celotne površine. Tako je učinek večji, stranka pa bo z zanimanjem pogledala tiskovino. Bela barva pride prav pri potisku prozornih nalepk, kjer je treba belo barvo podložiti ali pa pri tisku, kjer na obarvan (črn, temno rjav papir itd.) papir natisnemo grafiko. Domišljiji pustite prosto pot, za realizacijo pa poskrbimo mi.

Nalaganje datotek

Navodila za pripravo datotek

O tiskarni

Kako do nas

Reference

Povpraševanje

Tiskarna Print Point  #weloveprint

print point kontakt V3